Vitamina C

Parte activa al complex de vitamine Daily Recharge

Vitaminele sunt compuşi organici complecşi, biologic activi, indispensabile pentru funcţionarea corespunzătoare a organismului. Cea mai mare parte a vitaminelor nu pot fi produse de organism, astfel încât trebuie luate din alimente şi/sau suplimente alimentare.

Organismul are nevoie de ambele grupe de vitamine, deoarece împreună fortifică sistemul imunitar al organismului. În cazul unei alimentaţii deficitare în vitamine, pot apărea simptomele unor boli: în cazuri mai uşoare, hipovitaminoza, iar în cazurile mai grave, avitaminoza, cu manifestările clinice specifice.

Vitamina C• Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamină hidrosolubilă, excretată uşor din organism, prin urmare înlocuirea sa zilnică este crucială.
• Vitamina C este un puternic antioxidant care distruge radicalii liberi şi alte specii reactive de oxigen şi nitrogen, protejând astfel biomolecule cum ar fi lipidele, ba chiar ADN-ul, împotriva stresului oxidativ.
• În plus, participă la formarea colagenului, o proteină structurală care intră în componenţa ţesutului conjunctiv, la metabolismul dopaminei şi la transformările altor câteva proteine.
• Un aport optim de vitamina C poate creşte gradul de absorbţie a fierului. Conform OMS, carenţa de fier este una din cele mai răspândite deficienţe alimentare, care afectează două miliarde de persoane la nivel global.
• Acidul ascorbic este sensibil la căldură şi la oxigen, prin urmare doar legumele proaspete, crude sunt considerate surse potrivite de vitamina C.

Sursa informare: Calivita Romania

Share: