omega3 acizii graşi
Parte activa al complex de vitamine Daily Recharge
• Legătura dintre acizii graşi polinesaturaţi omega3 şi bolile cardiovasculare (CVD) a fost observată prima dată la inuiţii din Groenlanda, care prezentau o rată a mortalităţii scăzută, în ciuda consumului ridicat de grăsimi. După investigaţii amănunţite asupra alimentaţiei inuiţilor, s-a sugerat că acest lucru s-ar putea datora conţinutului ridicat de acizi graşi omega3 din alimentele consumate.
• Astăzi ştim că omega3 PUFA joacă roluri diverse şi importante în structura şi funcţionarea celulară şi membranoasă, în metabolismul ţesuturilor şi în reglarea genetică.
• Consumul de omega3 PUFA îmbunătăţeşte starea vasculară şi cardiacă, nivelurile de trigliceride şi colesterol şi reduce riscul sau gradul de inflamaţie, tromboză şi aritmie. Toate acestea pot fi numite beneficii cardioprotectoare.
• omega3 PUFA reduc nivelurile de trigliceride cu 10%–30% la pacienţii cu hipertrigliceridemie, în funcţie de cantitatea de omega3 PUFA administrată şi de nivelul bazal de trigliceride.
• În plus, uleiul de peşte poate reduce nivelul colesterolului LDL şi îl poate creşte pe cel al colesterolului HDL, chiar şi la pacienţii cu sindrom metabolic.
• Consumul de omega3 PUFA este invers proporţional cu rata mortalităţii şi morbidităţii cauzate de afecţiunile cardiace coronariene (CHD), conform meta-analizelor.
• Rezultatele unei meta-analize recente au relevat faptul că un consum alimentar ridicat de omega3 PUFA este invers proporţional cu afecţiunile cerebrovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale.
• Consumul de omega-3 PUFA este eficient la pacienţii cu diagnostic de tulburări depresive majore (MDD) şi la pacienţii depresivi fără diagnostic de MDD.
• Un raport alimentar ridicat de omega-3/omega-6 PUFA este invers proporţional cu riscul de cancer de sân, iar o creştere de 1/10 a consumului alimentar de n-3/n-6 PUFA a fost asociată cu o reducere cu 6% a riscului de cancer de sân.
• O altă meta-analiză a analizat 26 de publicaţii: la 883.585 de participanţi s-a înregistrat o reducere cu 5% a riscului de cancer de sân în urma creşterii cu 0,1 g/zi sau 0,1% energie/zi a consumului alimentar de omega-3 PUFA marini.
• Analiza subgrupurilor a demonstrat un risc semnificativ redus de cancer colorectal, invers proporţional cu aportul alimentar de omega-3 PUFA, în rândul bărbaţilor.
• Acizii graşi omega-3, împreună cu acizii graşi omega-6, sunt acizi graşi esenţiali polinesaturaţi. Alimentaţia noastră vestică abundă în acizi graşi omega-6, astfel că suplimentarea cu acizii graşi adecvaţi (EPA şi DHA) poate îmbunătăţi şi mai mult acest raport.
• În plus, consumul de omega-3 PUFA este eficient la pacienţii cu diagnostic de tulburări depresive majore (MDD) şi la pacienţii depresivi fără diagnostic de MDD.
• Conform rezultatelor recent publicate ale unui experiment, probioticele de genul anumitor soiuri de Lactobacillus au şanse mai mari de supravieţuire şi de colonizare în tractul gastrointestinal când sunt combinate cu EPA.
Sursa de informare: Calivita Romania