Colesterolul este considerat astăzi cel mai mare duşman pentru viaţa oamenilor deoarece este asociat cu bolile cardiovasculare. Din păcate, în zilele noastre rata de creştere a cazurilor de îmbolnăvire cu acest tip de afecţiuni este … foarte mare. Ele sunt principala cauză de deces dar şi de creare a numeroase invalidităţi (ex. arterita cu amputaţii).
Mitul colesterolului care dăunează sănătăţii a apărut încă din urmă cu circa 50 de ani, ca o consecinţă a studiului Framingham, un studiu ambiţios care a pus bazele unui nou sistem de evaluare al riscului cardiovascular, luând în calcul sexul pacienţilor, vârsta, nivelul colesterolului total, statusul de fumător/nefumător, HDL-colesterolul şi tensiunea arterială sistolică.
Spuneţi NU statinelor!
Metoda principală folosită astăzi de medicii cardiologi pentru scăderea colesterolului constă în prescrierea statinelor. Sunt utilizate 5 statine:
* 2 sunt extracte naturale de ciuperci otrăvitoare,
* 1 este un produs semisintetic
* 2 sunt sintetice
Ele actionează la nivel hepatic, legând moleculele LDL în ficat şi reducând nivelul colesterolului seric în detrimentul sănătăţii. Cercetări recente au estimat că folosind statine ,beneficiile sunt de 1,5%, în vreme ce miopatia, impotenţa sexuală şi bolile pulmonare mortale (în special la persoane vârstnice) sunt foarte ridicate.
“Cat de nociv este colesterolul?”
Sub acest titlu, pneumologul francez Philippe Even publica o carte ce risca sa faca valuri in lumea medicala, dar nu numai. In esenta, specialistul spune urmatoarele: colesterolul este un inamic imaginar, iar 95% dintre persoanele care iau medicamente pentru ca au colesterolul prea mare, sunt tratate degeaba. Iata adevarul despre colesterol, asa cum il vede specialistul.
„Avem de-a face cu o inselaciune mult mai mare decat cea despre carnea de cal”. Iata ce spune pe un ton provocator profesorul Philippe Even, aflat in turneu de promovare a cartii sale. Pentru pneumologul francez, aceasta inselaciune este cu atat mai periculoasa cu cat 220 de milioane de pacienti din lumea intreaga, cinci milioane in Franta, urmeaza un tratament medicamentos. Or aceste pastile, gen Tahor sau Crestor, destinate sa scada colesterolul, adica grăsimea din sange, au efecte secundare.
In plus, mai spune pneumologul francez, „colesterolul nu are nici un rol direct in dezvoltarea bolilor arteriale. Ne-am inselat, terapia trebuie adaptata in consecinta”.
„nu exista colesterol rau si ca un infarct sau accident vascular nu este cauzat de un nivel ridicat al colesterolului”.
Profesorul admite totusi ca un colesterol in exces, de peste 3% pune probleme in anumite cazuri si atunci trebuie prescrise SUPLIMENTE ALIMENTARE.
Multi cardiologi denunta acest discurs al lui Philippe Even, descris drept „periculos”, intrucat ii poate determina pe anumiti pacienti sa-si intrerupa tratamentul. Cert, colesterolul nu este vinovat in cazul depistarii unor boli cardiovasculare, dar exista exemple celebre: japonezii nu au probleme cu colesterolul, dar inregistreaza o mortalitate crescuta, din cauza maladiilor cardiovasculare. In schimb, spaniolii si americanii, desi mananca mai gras, au cam de doua ori mai putine accidente cardio-vasculare.
Si atunci de ce s-au exagerat aceste patologii? Raspunsul vine tot de la profesorul Philippe Even: ca sa se vanda cat mai multe medicamente, adica sa se imbogateasca laboratoarele farmaceutice. Lupta cu colesterolul a devenit un business, care aduce laboratoarelor circa doua miliarde de euro pe an. Inca din 2002, aproape o suta de cercetatori si medici din mai multe tari s-au reunit in asa-zisul THINCS, in traducere libera, Reteaua Internationala a Colesterolo-Scepticilor. Fara indoiala ca noul volum al pneumologului francez va deveni si cartea lor de capatai.
Sunt multi false friends in meniurile care se vand drept “sanatoase”. Sunt multe alimente care la prima vedere par bune dar ajung sa iti afecteze silueta si organismul. Iata cateva lucruri pe care nu ar pune gura nutritionistii.
Cap de lista stau prajiturile cu orez. Au fost marketate cu brio drept cele mai bune alimente pentru dieta in anii ’80-’90 dar nu va lasati pacaliti! Au un index glicemic de 91, ceea ce inseamna ca iti ridica nivelul zaharului din sange pana la cer. Cu siguranta nu te vor ajuta sa slabesti si nici nu iti vor aduce beneficii pentru sanatate
Un alt lucru pe care nu ar pune gura nutritionistii este carnea de rechin. In pofida faptului ca rechinul are o carne bogata in omega 3, carnea lui nu e recomandata intr-un meniu regulat. Asta pentru ca, in afara de acizi grasi omega 3, carnea rechinului mai contine si o cantitate destul de importanta de mercur. Am gasit informatia pe CNN. E recomandat sa eviti sa mananci rechin si sa te limitezi la mai putin fiorosul somon.
Daca ar fi sa elimini un singur lucru din meniul tau zilnic, noi iti recomandam sa optezi pentru bauturile indulcite artificial.
Caloriile goale pe care le contin iti tapeteaza talia cu un brau pufos de care nu mai scapi cu una cu doua.
Mai mult, iti scad nivelul de colesterol bun si il cresc pe cel al trigliceridelor – asta inseamna ca odata cu sucul baut iti creste si riscul de a suferi un atac de cord. Mai bine bei niste ceai sau, de ce nu, apa. Ca tot am scris azi despre hidratare.
Sunt trei lucruri pe care nu ar pune gura nutritionistii. Intrebarea este cand vei renunta tu la ele?