Curcuma (Curcuma Longa) sau turmericul asa cum este mai degraba cunoscut, este o plantă perenă înrudită cu ghimbirul şi originară din India. În această țară, Curcuma este utilizată de peste 4000 de ani, pentru proprietățile sale curative sau alimentare. Curcuma se mai cultivă și în țări precum China, Japonia, Indonezia, Taiwan sau Africa. Această plantă este utilizată de cele mai multe ori la gătit și dă o minunată culoare aurie preparatelor, precum și un gust unic. Despre proprietățile ei sănătoase, în cele ce urmează.

Curcuma este una dintre cele mai studiate plante pentru rolurile sale în prevenția îmbolnăvirilor și protecția sănătății. Majoritatea specialiștilor în nutriție sunt de acord că turmericul este planta cu cea mai mare putere de susținere a sănătății și posibil de tratare a multor boli, de pe Pământ. Sunt publicate peste 10.000 de studii, verificate, pe tema beneficiilor și proprietăților acestei super plante. E obligatoriu de știut că eficacitatea ei este maximă doar în combinație cu piperina (extractul de piper negru). De aceea, pentru a beneficia pe deplin de proprietățile ei enumerate și descrise mai jos, se recomandă consumul împreună cu piperina.

Curcuma este mai degrabă cunoscută ca turmeric, dar se mai cunoaște și sub numele de curcumină (curcumin) sau chiar curcum, însă acestea sunt de fapt substanțele active. Le voi explica pe toate mai jos.

 

Cum acționează curcuma asupra organismului?

Din peste 10.000 de studii asupra curcuminului, principalul compus active al curcumei, cea mai interesantă descoperire este că, atunci când îl comparăm cu medicația convențională, beneficiile sale se ridică la același nivel cu ale acesteia. De fapt, mai multe studii afirmă că este chiar mai eficient decât acestea.

Beneficiile curcumei par să le depășească pe cele ale următoarelor medicamente : antiinflamatoare, anticoagulante, antidepresive, analgezice, steroizi, medicație antidiabetică, medicație pentru tratamentul artritei, medicație utilizată în chimioterapie, pentru slăbit, pentru boala intestinală inflamatorie sau pentru tratarea problemelor de piele.

 

Efectul antiinflamator al curcumei

Inflamațiile din organism devin foarte periculoase atunci când se cronicizează putând conduce la afecțiuni grave precum cele cardiovasculare, neurodegenerative, metabolice etc.

Curcuma are un puternic rol antiinflamator care acționează la nivel molecular pe mai multe căi. Aceasta blochează o moleculă numită NF-kB care activează genele implicate în procesele inflamatorii.

În plus, curcuma nu prezintă efectele secundare pe care le au cele mai multe dintre antiinflamatoarele convenționale din comerț.

 

Eliberarea de toxine a organismului cu ajutorul curcumei – efectul detox al turmericului

onform The University of Maryland Medical Center, curcuminul stimulează producția de bilă de către vezica biliară. Ficatul utilizează bila pentru a elimina toxinele din organism. Bila rejuvenează de asemenea celulele hepatice care descompun compușii nocivi. De aceea, turmericul a fost folosit în medicina ayurvedică și tradițională din China pentru tratarea tulburărilor hepatice și digestive.

Ficatul folosește bila pentru a elimina toxinele și deșeurile din organism prin secreția de bilă. Organismul elimină apoi atât bila, cât și toxinele.

 

Curcuma reduce inflamatiile – efectul antiiinflamator al turmericului

Curcuma reduce inflamația atunci când este consumată intern, dar poate fi aplicată și direct pe articulațiile inflamate, zone dureroase sau luxații. Deși pătează pielea temporar, calmează durerea cronică și inflamația. Se recomandă utilizarea zilnică.

Curcuma este recomandată persoanelor care suferă de artrită, fiind un antiinflamator atât de eficace.

O combinație ayurvedică de plante și minerale care include turmeric, boswellia și zinc poate calma durerea și crește mobilitatea persoanelor care suferă de osteoartrită.

 

Purificarea sângelui cu ajutorul curcumei

Curcuma poate preveni ateroscleroza, respectiv depunerile de colesterol care pot bloca arterele și conduce la infarct sau atac vascular.

Curcuma scade nivelul de colesterol și împiedică depunerea de colesterol nociv la nivelul vaselor de sânge. Deoarece împiedică formarea de cheaguri de sânge, curcuma poate preveni și în acest mod bolile cardiovasculare.

Curcuma stimulează fluxul de sânge, prevenind stagnarea acestuia. Turmericul sporește circulația sângelui și conduce concomitent la reducerea hipertensiunii.

Deoarece stimulează circulația, este utilizat pentru tratarea crampelor menstruale și a amenoreei (absența ciclului menstrual). Curcumina îmbunătățește de asemenea funcționarea endoteliului care căptușește vasele de sânge, reglând tensiunea sangvină și coagularea.
Curcuma reduce totodată procesele inflamatorii și oxidative, asigurând sănătatea inimii.

 

Indicații terapeutice pentru folosirea curcumei

Curcuma este probabil cea mai eficientă substanță naturală care sprijină sănătatea umană. Ca și supliment alimentar este cu siguranță unul dintre cele mai benefice, atât pentru corp, cât și pentru creier.

Iată câteva dintre principalele sale utilități cu rol medicinal:

 

  • Curcuma, benefica in tratarea gripelor și răcelilor

    • Curcuminul prezintă puternice proprietăți antivirale și antiinflamatoare care au un efect direct asupra răcelii și gripei și în prevenirea lor. Acesta poate reduce înmulțirea virusului gripei în testele de laborator cu peste 90%. În plus, poate proteja celelalte cellule de contaminarea cu virusul respectiv.
    • Puteți consuma pudră de turmeric cu rol preventiv sau atunci când sunteți răciți. Pentru prevenirea îmbolnăvirii, se recomandă administrarea sub formă de capsule de 250-500 mg pe zi. Puteți adăuga de asemenea pudra de turmeric la preparatele culinare.
    • Atunci când ați răcit, amestecați o linguriță de praf de turmeric într-o cană de lapte cald și consumați de trei ori pe zi.

 

  • Curcuma, pentru infecții oculare

    • Infecțiile oculare pot fi produse de viruși, bacterii sau factori poluanți. Simptomele includ inflamație, usturime, înroșirea ochiului. Pudra de turmeric este recomandată ca remediu natural pentru tratamentul infecțiilor oculare.
    • Dizolvați o linguriță de pudră în două pahare de apă. Turnați câte o picătură în ochiul afectat de două ori pe zi pentru calmarea simptomelor neplăcute și tratarea infecției.

 

  • Anemii tratate cu curcuma

    • Anemia este o afecțiune care se manifestă prin lipsa unei cantități suficiente de globule roșii în sânge. Simptomele sunt oboseală, amețeli, lipsa capacității de concentrare și se poate produce chiar pierderea cunoștinței.
    • Fierul este un mineral care e utilizat la producerea de globule roșii ale sângelui de către corp, fiind o substanță nutritivă esențială pentru tratamentul anemiei
    • Curcuma este bogată în fier și deci poate fi foarte benefică atunci când e administrată în anemii.
      Amestecați o linguriță de pudră de turmeric cu o cană de iaurt (de preferat organic). Consumați zilnic. Puteți de asemenea prepara un ceai din rădăcină rasă de curcuma fiartă timp de 10 minute (o bucată cam de 5 cm lungime la două căni de apă). Strecurați prin sită, adăugați miere și zeamă de lămâie când ceaiul s-a mai răcit și consumați zilnic.

 

  • Boli gastro-intestinale, tratate cu curcuma

    • Disconfortul abdominal se poate datora celor mai diverse cauze. Curcuma este foarte eficientă în tratamentul unui mare număr de tulburări gastro-intestinale precum indigestie, ulcer, boala Crohn, colita ulcerativă, sindromul intestinului iritabil. Turmericul poate stimula activitatea vezicii biliare, iar bila produsă de aceasta stimulează la rândul său digestia.

 

Share: